Werkwijze

Je hond zonder dwang/straf trainen of opvoeden is een concept dat slechts moeizaam wordt toegepast bij hondenscholen. Moet je de hond niet laten merken “wie de baas is”? Is wat wij in de groepen vaak horen.  Men geeft dan commando’s die de hond verondersteld wordt te begrijpen, men dwingt hem om posities in te nemen : “zit”, “lig”, “kom hier”… enz. Met een beetje geluk wordt het dier dan beloond met een kleine streling, een “goed zo” of soms zelfs met iets lekkers…

Bepaalde hondenbezitters die liever een prettig en harmonieus contact willen met hun vriend, voelen zich niet zo goed bij deze aanpak, anderen zijn eenvoudigweg fysiek niet in staat om bijvoorbeeld een grote, sterke hond in toom te houden. En voor veel honden zijn dergelijke trainingssessies zeer belastend. Sommige honden gehoorzamen, maar met de staart tussen de poten, anderen worden gewoon agressief tegen hun baas.

Daarom kiezen wij ervoor om uitsluitend positieve trainingsmethodes toe te passen.
De hond leert op een leuke manier naar je te luisteren zonder dat hij bang hoeft te zijn om hardhandig gestraft te worden. De hond zal hierdoor een leuke samenwerking met u opbouwen en graag met u willen werken.
natuurlijk word er bij positieve trainingsmethodes ook aangegeven aan de hond als hij iets doet wat niet mag.

 

Met welke methodes werken wij?

Op de hondenschool wordt niet met maar één bepaalde methode gewerkt. Wij kiezen ervoor om vooral te kijken naar de hond en u als baas en daarbij de beste weg te vinden die bij beide past.

Clicker
Sommige mensen werken graag met de clicker. Dit is een klein doosje met een metalen plaatje, als je op dit plaatje drukt dan maakt het een typisch klikklak geluidje. Hiermee markeert u het gewenste gedrag van uw hond en krijgt hij daarna zijn beloning. Het voordeel van de clicker is dat dit emotieloos is. De hond heeft dus geen 'last' van uw stemming.  Het gebruik van de clicker als trainingsmiddel stamt uit de zoogdiertraining, o.a. dolfijnen worden ermee getraind.

clicker

 

Beloningen
Ook wordt er gewerkt met beloningen, maar welke? Dit is maar net wat uw hond als beloning ziet. De ene hond doet erg zijn best om een balletje te verdienen terwijl de andere hond veel liever werkt voor een stukje worst. Welke manier van beloning wordt gebruikt ligt dus aan de hond en niet aan ons als instructeurs. 

Connectie
Belangrijk vinden wij vooral de connectie tussen u en uw hond. Aandacht voor u, daar valt of staat alles mee. Daarom zit deze methode verweven door alle lessen heen. 
Wat is er mooier dan een hond die u aankijkt en graag met u bezig wil zijn? 
Of een hond die tijdens het loslopen u in de gaten houd in plaats van dat u hem continu moet roepen? 
Door de connectie methode zijn deze zaken haalbaar! 

 

Correctie
Naar onze mening kun je niet altijd positief blijven. Soms moet een hond nu eenmaal begrenst worden. Dit kan op vele manieren. Dit hoeft helemaal niet hardhandig maar bv door middel van lichaamstaal of een strafcommando. Een hond moet wel beseffen waar hij staat en wat wel en niet mag. 

training/ opvoeding
training en opvoeding zijn 2 verschillende zaken. Bij training beloon je met iets lekkers, opvoeding hoeft niet altijd beloont te worden met iets lekkers. Opvoeding zijn zaken die elke dag aan de orde komen. Training zijn oefeningentjes. 
Daar maken wij op de hondenschool onderscheid in! 
u krijgt dus zowel oefeningentjes die u kunt aanleren maar ook gaan we in op een stukje opvoeding van uw hond!